actueel


YOGA voor mensen met langdurige klachten vanwege LONG COVID

In april start ik een pilot op om yogalessen aan te bieden aan mensen met langdurige klachten na een infectie met Covid-19.
Neem gerust contact op voor meer informatie.

Een deel van de mensen houdt na een infectie met Covid-19 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long COVID’ genoemd. Onder Long COVID wordt verstaan: een aanwezig klachtenpatroon 6 maanden na het doormaken van een COVID-19 infectie.  Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Geschat wordt dat 1,5% van de geïnfecteerde mensen Long COVID ontwikkelen.

Het RIVM monitort diverse onderzoeken om meer te weten komen over het aantal mensen dat na een infectie met COVID-19 nog langdurig last heeft van klachten als benauwdheid, pijn en vermoeidheid.

In opdracht van het bestuur van de Vereniging Yogadocenten Nederland heeft een werkgroep de opdracht gekregen richtlijnen te ontwikkelen voor yogadocenten in het omgaan met cursisten die kampen met klachten van ‘Long COVID’ Een deel van de mensen houdt na een infectie met Covid-19 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long COVID’ genoemd. Onder Long COVID wordt verstaan: een aanwezig klachtenpatroon 6 maanden na het doormaken van een COVID-19 infectie.  Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Geschat wordt dat 1,5% van de geïnfecteerde mensen Long COVID ontwikkelen.

Uitgangspunt voor de werkgroep is het standpunt dat yoga gezien kan worden als voorbeeld van complementaire zorg; complementaire zorg kan samengaan met een programma voor reguliere herstelzorg of na afloop van een dergelijk programma worden ingezet. Yoga kan een bijdrage leveren aan:
 

  • het stimuleren van lichaamsbewustzijn en het voelen van fysieke grenzen;
  • het leren omgaan met de eigen belastbaarheid vanuit ontspanning;
  • het reduceren van stress; yoga brengt het sympathische zenuwstelsel in balans met het parasympatische zenuwstelsel;
  • het aanleren van een goede ademhaling en het behouden van een goede adem tijdens bewegen;
  • het ontwikkelen van balans en het behouden van energie;